Zakaj so ceramidi bistveni za vašo kožo

Naše zdravje je očem najprej vidno preko naše kože. Vzdrževanje mladostne, prožne, sijoče in zdrave kože je vedo bil in bo velik izziv. Staranje kože je kompleksen proces, na katerega vpliva življenjski slog, prehrana in genetika. Naravni ceramidi v obliki prehranskega dopolnila so ena od rešitev proti staranju kože. Delujejo od znotraj navzven sistemsko – po vsem telesu.                                                                               
Koža je nadvse pomemben organ našega telesa, vendar nemalokrat pozabimo na njo. V nasprotju z jetri, ledvicami in drugimi organi se koža dejansko stara še hitreje, ker ni izpostavljena samo notranjim »napadalcem« in toksinom, temveč se mora spoprijeti tudi z zunanjimi onesnaževalci, sevanji itd.

Ceramidi imajo osrednjo vlogo pri ohranjanju zdrave mlade kože. So naravna lipidna komponenta kožne membrane in tvorijo od 35-40 % veznega matriksa, ki vzdržuje vlažnost kože, napet videz kože brez gub in ščiti njeno površino. S staranjem proizvodnja ceramidov v našem telesu upada. Pri mladi koži se zunanji sloj zamenja približno vsakih 40 dni, že pri 50 -ih letih pa traja polovico dlje. Pomanjkanje teh molekul ne samo, da povzroči nastanek gub, temveč kožo naredi bolj dovzetno za izgubo vlage, alergene, detergente, onesnaževalce iz okolja, okužbe, kožne bolezni, kot je atopijski dermatitis (ekcem) in ima manjšo sposobnost, da se obnovi. Ceramidi tudi zaustavijo proces, v katerem koža proizvaja hiperpigmentacijo, ki se kaže na zunaj kot starostne pege.

Kako nadomestiti ceramide, ki s starostjo v koži upadajo?

Upad naravnih ceramidov v naših najglobljih plasteh kože pa lahko nadomestimo z rastlinskimi ceramidi - fitoceramidi, ki jih pridobivajo iz olja pšeničnih kalčkov, saj so podobni tistim v naši koži. Uživamo jih lahko oralno, kar omogoča, da pridejo v krvni obtok, od koder se transportirajo skozi vse plasti kože, do najbolj zunanjih plasti in delujejo od znotraj navzven. Fitoceramidi dosežejo kožo po vsem telesu, ne samo lokalno, kot to omogočajo kreme s kratkotrajnim delovanjem na izgled kože.

Učinkovitost fitoceramidov potrjena v kliničnih preizkušanjih

Hidracijsko delovanje fitoceramidov se je izkazalo za zelo učinkovito v kliničnih preskušanjih.

Klinične študije so pokazale, da dodatek pšeničnih ceramidov izmerljivo izboljša raven vlažnosti kože in prispeva k gladkosti, udobnejši koži po celem telesu, zmanjšanju srbenja. Pšenični ceramidi so se izkazali za učinkovite tudi pri atopijskem dermatitisu (ekcem) in luskavici (psoriazi). V zadnjih letih je prišlo do prepričljivih raziskav, ki kažejo na to, da je atopijski dermatitis povezan z nepravilnostmi v kožni pregradi, kar omogoča, da dražilna sredstva in bakterije z lahkoto vstopijo v kožo in povzročajo vnetja in hkrati omogočajo dehidracijo kože. Uživanje fitoceramidov se je izkazalo učinkovito v boju z srbenjem in vnetjem zaradi atopijskega dermatitisa in luskavice, saj normalizira lipidne kožne površine in zmanjša kronično suho kožo pri bolnikih s takšnimi težavami.

Pšenični ceramidi nudijo znanstveno dokazano sredstvo za izboljšanje lepote in zdravja kože od znotraj. Naravni ceramidi kožo zaščitijo, navlažijo, nahranijo in preprečijo poškodbe celic.