Nov način za spopadanje z depresijo brez zdravil

Depresija lahko prelisiči tudi najsrečnejše ljudi in jih pripelje v razmišljanje, da je njihovo življenje brez smisla. Energija izhlapi, kar je bilo nekoč prijetno, se danes zdi odveč. Sliši se grozno, kajne? Medtem, ko mnogi ljudje menijo, da duševne bolezni obstajajo zunaj sfere njihovih življenj, je realnost žal drugačna. Depresija prizadene 1–ega od 10–ih ljudi v zahodnem svetu.

 

Preberi več

Objavljeno v dne .

Enostaven in slasten borovničev smoothie

Včasih je preprost smoothie prav to, kar potrebujete. Veganski recept za borovničev smoothie je neverjetno okusen in dober za vaše zdravje. Poizkusite ga za zajtrk ali čez dan za hitro malico. Borovnice so bogate z antioksidanti in vlakninami, banane vsebujejo ogromno vitaminov, mineralov, elektrolitov in vlaknin. Lanena semena in mandljevo mleko pa doprinesejo še več hranilnih snovi in majhno količino potrebnih zdravih maščob.

Preberi več

Objavljeno v Smoothie dne .

Zakaj eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

Pomladno zelena, zlata ali rdeča – jabolka že od nekdaj veljajo za zaklad zdravja.

Veste zakaj?

Poleg vlaknin, vitaminov in nizkega glikemičnega indeksa, najpomembnejša korist jabolk za zdravje prihaja iz polifenolov, ki jih vsebujejo.

Polifenoli jabolk podpirajo zdrav nivo krvnega sladkorja

Polifenoli so spojine, katerih lastnosti so predmet mnogih raziskav. Koža jabolk je še posebej bogata z neketarimi polifenoli, vključno z floridzinom, ki pomaga ščititi pred glikacijo: uničujoča vezava med sladkorji in beljakovinami, ki stara človeško tkivo in povzroča nastanek bolezni. Omenjeni polifenol dodatno podpira tudi zdrav nivo sladkorja preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza.

Klorogena kislina, spojina, ki jo vsebuje tudi kava, ima za zdravje koristne lastnosti ter je prisotna tudi v jabolkih. Klorogena kislina podpira zdrav nivo sladkorja prav tako preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza ter drugih mehanizmov.

Preberi več

Hranila vplivajo na izražanje genov

Članek objavljen na spletu (1. februar 2016) v reviji Nature Microbiology razkriva, da ne velja, da le geni vplivajo na presnovo, temveč tudi stranski produkti presnove vplivajo na izražanje genov. 

Preberi več