Regenerirajte starajoče se celice z NAD+

Daljše življenje brez optimalnega zdravja pomeni le malo. Za podaljšanje zdrave življenjske dobe lahko naredimo marsikaj, med drugim tudi obnovimo NAD+ - kritični koencim, ki je prisoten v vsaki živi celici. Staranje je namreč povezano z upadom NAD+, ki pripelje do poškodb in nedelovanja celic.

Nedavne študije kažejo, kako obnovitev NAD+ lahko upočasni ali ustavi določene procese staranja in zmanjša tveganje za bolezni, povezane s starostjo. NAD+ je potreben za proizvodnjo energije, popravljanje napak v DNA, stabilnost kromosomov, za uravnavanje imunskih in vnetnih procesov ter ima pomembno vlogo kot nevrotransmiter.

NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid) s staranjem močno upade. Pri 50. letu starosti imamo 40 % manj NAD+ kot pri 20. letu starosti. Do našega 80. leta nivo NAD+ upade za 98 %. Posledice hudega pomanjkanja NAD+ so: tremorji, depresija, arterijska togost, neravnovesje v cirkadianem ritmu, izklop genov dolgoživosti, sindrom nemirnih nog, celična senescenca, sarkopenija

Od ustrezne ravni NAD+ je povsem odvisno optimalno delovanje sirtuinov – regulatornih proteinov v vseh celicah, ki imajo bistveno vlogo v odgovoru na stres in poškodbe DNK. Brez mehanizmov, ki ščitijo celice in popravljajo napake v DNK, se celice hitro starajo in postanejo disfunkcionalne. Aktivirani sirtuini sprožijo popravljanje DNK in preprečujejo razvoj disfunkcionalnih genov in mutacij. Sirtuini so vključeni tudi v notranji telesni cirkadiani ritem, ki je ključen za ohranjanje zdravega metabolizma. Motnje v tem ritmu so povezane s prezgodnjim staranjem in boleznijo. Zatorej je ohranjanje optimalne aktivnosti sirtuinov eno izmed najboljših obramb našega telesa pred boleznimi. Sirtuini za odpravljanje napak potrebujejo NAD+ in zaloge tega se zato izčrpavajo. Zaradi pomanjkanja NAD+ so zmožnosti normalnega delovanja sirtuinov oslabljene, kar vodi do nadaljnjih poškodb DNK.

Ko nivo NAD+ v celicah upade in peša aktivnost sirtuinov, staranje postane bolj očitno in se kaže kot:

Zmanjšano delovanje možganov, ki vodi do kognitivnega upada in predstavlja tveganja za razvoj demence
Vnetje v žilah, ki prispeva k aterosklerozi in srčno-žilnim boleznim.
Maščobne spremembe v jetrih, ki vodijo do nealkoholne maščobne jetrne bolezni.
Povečano shranjevanje maščob, ki vodi do prekomerne teže in debelosti. Ko se maščoba shranjuje okoli jeter in drugih organov, poveča sistemsko vnetje in doprinese k metabolnim in srčno-žilnim boleznim.
Inzulinska rezistenca
Spremembe v mišicah, vključno z izgubo mišične moči, odlaganjem maščob v mišicah in utrujenost
Priznana in validirana metoda za zviševanje NAD+ v našem telesu je s pomočjo prekurzorja, ki se po naravni poti, s celičnimi encimi, spremeni v NAD+. Nivo NAD+ se v telesu zviša, če uživamo nikotinamid ribozid (NR) (edinstven član družine vitaminov B3). Raziskave so pokazale, da  4 - tedensko dnevno uživanje 250 mg NR, ki je visoko biodostopen, poveča NAD+ v krvi za cca. 40 %.

Nikotinamid ribozid kaže upanje tudi za bolnike s Parkinsonovo boleznijo

Za Parkinsonovo bolezen (PB) je značilno odmiranje živčnih celic v črni substanci (lat. substantia nigra) možganov. Celični organeli mitohondriji v teh celicah so očitno poškodovani.

Raziskovalci so ugotovili, da povečanje biogeneze mitohondrijev in njihovega delovanja s prekurzorjem za NAD+ zmanjša patologijo PB. Do teh spoznanj so prišli s testiranjem učinkov NR v nevronskih matičnih celicah, pridobljenih od bolnikov s PB z najbolj pogosto genetsko napako za to bolezen, in s testiranji na sadnih mušicah Drosophila, ki so model za PB, z enakim okvarjenim genom.

Z NR se izboljša oslabljeno delovanje mitohondrijev, ki je očitno v prizadetih celicah. Pri mušicah NR prepreči s starostjo povezano izgubo nevronov, ki proizvajajo dopamin, in ščiti pred zmanjšanjem gibljivosti