Vitamini B - Zakaj so tako pomembni

Obstaja več različnih vitaminov B. Mnogi se v telesu uporabljajo posamezno ali v kombinaciji z encimi in pomagajo pri sproščanju energije iz ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Vitamini B, ki delujejo kot koencimi so ključnega pomena za presnovne poti, ki ustvarjajo energijo, potrebno za vsako celico v telesu.
 
Vsi vitamini B so vodotopni in se nahajajo v vsaki živi celici, zaradi česar so ključnega pomena za naše dobro počutje. Lahko izboljšajo naše razpoloženje, saj prispevajo k normalnemu delovanju možganov.
 

Nikoli ne podcenjujte pomena vitaminov B! Ključni so za vaše telo in um! 
 
Vitamine B so odkrili v 19. stoletju v povezavi s takrat še neznano boleznijo beriberi (motnje v delovanju srca, obtočil in živčevja). Sprva so mislili, da gre za eno snov in so jo poimenovali vitamin B. Kasneje se je izkazalo, da obstaja več vitaminov B, ki so jih poimenovali s številkami: B1, B2, …Vitamine iz skupine B, ki so jih odkrili kasneje, pa so poimenovali tudi z imeni (npr. Vitamin B9 = folna kislina).

 Prednosti posameznih vitaminov B in kje jih najdete

B1-Tiamin

Podpira sproščanje energije iz ogljikovih hidratov in beljakovin, ključen je pri nastajanju nukleinskih kislin RNK in DNK. Podpira delovanje živcev. Če nam ga primanjkuje, smo utrujeni in razdražljivi. Prav tako lahko postane razdražen želodec, pojavi se lahko nespečnost.
Viri: svinjina, šunka, temno zelena listnata zelenjava, polnozrnata žita, pšenični kalčki, obogaten riž, zeleni grah, leča in oreščki (mandlji).

B2 – Riboflavin
 
Podpira proizvodnjo energije v telesu in je potreben za delovanje večih encimov. Znaki, ki kažejo na pomanjkanje vitamina B2 so: kožna vnetja, utrujenost in težave z zbranostjo, pekoče in utrujene oči.
Viri: mleko in mlečni izdelki, kot so jogurt in sir so bogati z riboflavinom, beluši, špinača in druga temno zelena listnata zelenjava, piščanec, ribe, jajca in polnozrnata žita.

B3 – Niacin
 
Niacin igra pomembno vlogo pri presnovi glukoze, maščob in alkohola (vzdržuje zdravje prebavil) ter podpira zdravo raven holesterola. Izboljšuje prekrvavljenost in daje koži zdrav videz. Pomanjkanje tega vitamina se odraža z luskasto in razpokano kožo, vrtoglavico in težavami s spominom.
Viri: piščanec, puran, losos in druge ribe (tudi konzervirana tuna, pakirana v vodi) so izvrstni naravni viri niacina.

B5 – Pantotenska kislina
 
Pomaga pri sproščanju energije iz hrane, pa tudi pri proizvodnji hormonov in nevrotransmiterjev.Pomemben je za obvladovanje čustvenega in telesnega stresa, upočasnjuje procese staranja.Pomanjkanje se kaže kot: utrujenost, depresija, izguba apetita in nespečnost.
Viri: jogurt in avokado sta odlična vira pantotenske kisline.

B6 – Piridoksin

Podpira tvorbo novih rdečih krvnih celic in pomaga pri različnih presnovnih reakcijah. Pomanjkanje se odraža v starikavi koži, brez barve in leska. Pojavijo se lahko tudi utrujenost in nespečnost ter migrena.
Viri: perutnina, morski sadeži, banane, zelena listnata zelenjava - špinača, krompir in polnozrnata žita.

B7– Biotin
 
Pomaga pri pretvorbi hrane v energijo ter podpira lase, kožo in nohte.
Viri: jetra in jajčni rumenjaki so najbogatejši prehranskih viri biotina.

B9 – Folna kislina
 
Pospešuje nastajanje rdečih krvnih celic, pripomore k delovanju imunskega sistema, k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo in k sintezi aminokislin.
Viri: listnata zelenjava - špinača in lističi repe ter druga sveža zelenjava in sadje.

B12

Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju živčnega sistema, k presnovi homocisteina, k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, pri delovanju imunskega sistema, pri delitvi celic.
Viri: školjke in rakovice, ribe, goveje meso in sojini izdelki.

 

Ste vedeli?

 
Naglo sivenje las lahko pripišemo tudi pomanjkanju treh vitaminov B, in sicer vitaminom B5, B6 in folni kislini ter tudi pomanjkanju beljakovin. 
Če uživate le hrano rastlinskega izvora, z njo ne dobite vitamina B12 zato ga morate nadomestiti s prehranskimi dopolnili.
 
Stres, nekatera zdravila, alkoholne pijače, črna kava, večje količine sladkorja lahko osiromašijo rezerve vitaminov B v vašem telesu.