Maca - iz visokih Andov

Maca, znanstveno znana kot Lepidium meyenii, je rastlina, ki izvira iz visokih Andov v Peruju. Spada v družino Brassicaceae, kamor spadata tudi zelenjava, kot sta brokoli in cvetača. Domorodni prebivalci Andov so maco gojili in uživali že več tisoč let, predvsem zaradi užitne korenine, ki je znana po svojih hranilnih in zdravilnih lastnostih.

Nekaj ključnih informacij o maci:

Prehranska vrednost: Korenina maca je bogata s številnimi pomembnimi hranili, vključno z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, prehranskimi vlakninami, vitamini (kot so vitamin C, vitamini skupine B) in minerali (kot so kalcij, magnezij, kalij, železo). Posebej je cenjen zaradi visoke vsebnosti nekaterih aminokislin in mineralov v sledovih.

Adaptogen: Maca se pogosto uvršča med adaptogene, kar pomeni, da naj bi telesu pomagala pri prilagajanju na stres in ohranjanju ravnovesja. Tradicionalno se uporablja za povečanje ravni energije, povečanje vzdržljivosti ter izboljšanje odpornosti na okoljske stresne dejavnike.

Hormonsko ravnovesje: Ena od najbolj znanih domnevnih koristi mace je njena sposobnost podpiranja hormonskega ravnovesja, zlasti pri ženskah. Pogosto se trži kot naravno zdravilo za hormonske težave, kot so neredne menstruacije, simptomi menopavze in izboljšanje plodnosti. 

Libido in spolno zdravje: Maca naj bi bila tudi afrodiziak ter izboljševala spolne funkcije in libido, tako pri moških kot pri ženskah. 

Oblike uživanja: prah, kapsule, izvlečki in tinkture. Dodamo jo lahko smoothijem, napitkom, pečenim izdelkom ali jo jemljemo kot dopolnilo k prehrani.