9 živil za možgane, ki vam bodo dala energijo

Se vam kdaj zgodi, da ste v službi ali študirate, se učite in se ne morete koncentrirati?

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Študije so pokazale, da je najbolj pomembno, da možganom date gorivo zjutraj, tako boste lahko bolje mislili, delovali in se učili čez cel dan. Biti pozoren in buden zjutraj je lahko pogosto težko brez malo vzpodbude. Če boste vključili naslednja živila v svojo prehrano, vam bodo dala prav to.

9 živil za možgane, ki vam bodo dala energijo za čez dan

 1. POLNOZRNATE ŽITARICE

  Polnozrnate žitarice vam bodo s sproščanjem glukoze v krvni obtok pomagale, da boste pozorni skozi cel dan. Rjave žitarice in polnozrnat kruh vas bodo tudi oskrbela z energijo. Vlaknine, vitamini in minerali, ki jih vsebujejo, vam bodo pomagali izboljšati vaše splošno zdravje.

  2. BOROVNICE

  Uživanje borovnic, ki so bogate z antioksidanti, je bistvenega pomena za izboljšanje spomina in možganske funkcije. Študije so pokazale, da antioksidanti v jagodah borovnic interagirajo pri staranju nevronov in izboljšujejo celično signalizacijo. 

  3. KOFEIN

  Ta antioksidant pomaga v boju z vnetjem, ki lahko vodi do mnogih kroničnih stanj, artritisa in določenih rakastih obolenj. Kofein pomaga tudi pri koncentraciji in pomnjenju. Poveča kratkoročni spomin.

  4. ŠPINAČA

  Zelena listnata zelenjava je bogata z veliko hranilnimi snovmi, ki so zdrava za kožo, lase. Bogata je z železom in zagotavlja beljakovine. Študije kažejo, da imajo tisti, ki uživajo nizkokalorično zelenjavo, nižjo stopnjo kognitivnega upada v primerjavi s tistimi, ki je pojedo manj. 

  5. AVOKADO

  To živilo, bogato z vlakninami ima več prednosti. Izboljša zdravje žilnega sistema in pretok krvi. Vsebuje hranljive mononasičene maščobe, vsebuje oleinsko kislino, ki zmanjšuje vnetje in ima koristne učinke na gene, povezane z rakom.

  6. PESA

  Pesa je dobra za pretok krvi v možgane. Naravno prisotni nitrati in kalij pomagajo pri delovanju živcev in mišic. Pesa vsebuje tudi velike količine protivnetnih snovi.

  7. TEMNA ČOKOLADA

  Temna čokolada vsebuje kofein, ki je bogat antioksidant. Vsebuje flavonoide, skupino antioksidantov, ki pomagajo povečati prekrvavitev, zdravje možganov in regulirati holesterol in krvni pritisk.

  8. ČESEN

  Ne samo, da česen izboljša delovanje imunskega sistema, temveč tudi pomaga pri regulaciji holesterola. Spojina, ki jo vsebuje, zmanjšuje rast gliablastomskih celic, ki so tip tumorskih celic.

  9. LEČA

  Ta metuljnica vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in vitamin B. Folat zmanjšuje nivo aminokislin, ki lahko poslabšajo delovanje možganov. Leča prenaša tudi kisik po telesu, kar poveča proizvodnjo energije in presnovo.