Zakaj eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

Pomladno zelena, zlata ali rdeča – jabolka že od nekdaj veljajo za zaklad zdravja.

Veste zakaj?

Poleg vlaknin, vitaminov in nizkega glikemičnega indeksa, najpomembnejša korist jabolk za zdravje prihaja iz polifenolov, ki jih vsebujejo.

Polifenoli jabolk podpirajo zdrav nivo krvnega sladkorja

Polifenoli so spojine, katerih lastnosti so predmet mnogih raziskav. Koža jabolk je še posebej bogata z neketarimi polifenoli, vključno z floridzinom, ki pomaga ščititi pred glikacijo: uničujoča vezava med sladkorji in beljakovinami, ki stara človeško tkivo in povzroča nastanek bolezni. Omenjeni polifenol dodatno podpira tudi zdrav nivo sladkorja preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza.

Klorogena kislina, spojina, ki jo vsebuje tudi kava, ima za zdravje koristne lastnosti ter je prisotna tudi v jabolkih. Klorogena kislina podpira zdrav nivo sladkorja prav tako preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza ter drugih mehanizmov.

Polifenoli jabolk prispevajo k izgubi telesne teže

V študiji, v kateri so sodelovali ljudje s prekomerno telesno težo in so jemali prehranska dopolnila polifenolov, so izgubili 0,5 kg, zmanjšala pa se jim je tudi visceralna maščona (maščoba okoli trebuha), medtem, ko so ljudje v kontrolni skupini pridobili na teži. 1

Polifenoli jabolk so zaščita za zdravstvene probleme povezane s staranjem

Poleg tega, da pomagajo pri izgubi telesne teže, ščitijo pred s staranjem povezanimi težavami. Študije kažejo, da bi jabolka lahko potencialno pomagala v boju proti kolorektalnemu raku, kroničnim alergijam ter bakterijskim in virusnim infekcijam. 2-7

Polifenoli jabolk podpirajo dolgo življenjsko dobo

Ne samo, da polifenoli pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek bolezni, podaljšajo lahko tudi življenjsko dobo. 8-10

Jejte več jabolk

Zaradi vsebnosti polifenolov v koži jabolk je priporočljivo uživati neolupljena jabolka. Le ta naj bodo organska, saj je koža le teh verjetno manj kontaminirana s pesticidnimi ostanki.

 

Reference

1. J Oleo Sci. 2010;59(6):321-38. 

2. Eur J Cancer Prev. 2010 Jan;19(1):42-7. 

3. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):283-9. 

4. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1773-80. 

5. Microb Pathog. 2007 May-Jun;42(5-6):215-24. 

6. J Agric Food Chem. 2010 Jun 23;58(12):7172-9. 

7. J Agric Food Chem. 2011 Apr 27;59(8):3730-7. 

8. Planta Med. 2011 Jan;77(2):122-7. 

9. Biosci Biotechnol Biochem. 2011;75(5):854-8. 

10. Agric Food Chem. 2011 Mar 9;59(5):2097-106.