Uprite se pešanju imunskega sistema z gobo reishi

S staranjem stalen upad našega imunskega sistema odpira vrata okužbam in vnetju, ki lahko vodi do bolezni srca in ožilja, diabetesa in raka. Pri  iskanju naravnih načinov za ubranitev pred nevarnostmi imunoscenescence, t.j. pešanja imunskega sistema zaradi starosti, so znanstveniki odkrili, da medicinska goba reishi vsebuje mnoge farmakološko aktivne spojine, ki imajo proaktivni učinek na imunski sistem.

Znanstveniki današnjega časa so z moderno, napredno tehnologijo in laboratorijskimi študijami pridobili dokaze, s katerimi lahko podprejo več kot 2000 let staro tradicionalno uporabo te gobe »nesmrtnosti« v kitajski medicini. 

 

Goba reishi uravnava staranje imunskega sistema

Mladosten imunski sistem preprečuje okužbe z bakterijami, virusi, glivicami in drugimi patogenimi organizmi ter izvaja »nadzor« nad abnormalnimi molekularnimi vzorci, ki lahko kažejo na zgodnje začetke raka. Optimalni imunski sistem je sposoben upočasniti in ustaviti vnetni odgovor na tujek, ko je ta že nevtraliziran. S staranjem delovanje imunskega sistema upada. Pojavijo se trije rezultati tega procesa, imenovanega imunoscenescenca, in sicer

1. Večje tveganje za gripo, pljučnico ter druge virusne, bakterijske in glivične bolezni.

2. Očitna izguba sposobnosti imunskega sistema identificirati in uničiti nastajajoče rakave celice. Maligne celice uidejo izpod nadzora detekcije in se razvijejo v tumorje.

3. Izguba zmožnosti »izključiti« vnetni odgovor, ko je »nevarnost« izločena. Nadaljujoča, nizka stopnja vnetja je potencialno vzrok mnogih »bolezni« staranja, vključno z srčno-žilnimi boleznimi, nevrodegeneracijo, boleznijo kosti in sklepov in spet, rakom.

Glavna korist gobe Reishi je njena sposobnost delovanja proti imunosenescenci.

Goba Reishi ima močne antivirusne in antibakterijske lastnosti

Izvlečki gobe reishi povečajo funkcijo dendritičnih celic, ki pomagajo imunskim celicam prepoznati tuje antigene in jih uničiti. reishi spodbuja tudi razvoj limfocitov B in T, t.j. imunskih celic, ki so vključene v regulacijo imunskega delovanja. Krepi tudi razvoj celic ubijalk, ki uničujejo z virusi okužene in rakave celice.

Mnoge spojine, ki jih najdemo v gobi reishi inhibirajo okužbe virusa herpes simpleks (labialni herpes na ustnicah, nazalni, genitalni herpes) in lahko ščitijo pred virusom herpes zoster (pasavec). Spojine gobe se direktno vežejo na viruse in interferirajo s procesom, v katerem se virusi pritrdijo in vstopijo v zdrave telesne celice in povzročijo okužbo. Najbolj učinkovita je goba reishi proti herpes virusom, če jo uživamo pred in manj po okužbi, čeprav tudi takrat dramatično zmanjša boleče učinke virusnega izbruha. Virusi influence so tudi tarča izvlečkov gobe reishi, ki so bogati z elementi v sledovih; cinkom in selenom, za katera vemo, da sta ključna za preprečevanje virusnih okužb in blaženje njihove resnosti. Raziskave tudi kažejo, da goba reishi močno zavira virus Epstein-Barr, ki povzroča mononukleozo ter učinkuje na več vrst limfomov in virus hepaptisa B. Spojine gobe reishi povečajo aktivnost površinskih celičnih receptorjev, kar sproži sproščanje vnetnih signalnih molekul citokinov in tako pomagajo imunskemu sistemu prepoznati in uničiti patogene bakterije.

 

Imunomodulacijska lastnost gobe reishi ščiti pred rakom

Goba reishi učinkuje na razvoj in širitev človeškega raka. Študije opisujejo šest potencialnih protirakavih mehanizmov. Zaradi številnih bioaktivnih spojin, ki jih te gobe vsebujejo, so tudi mehanizmi po katerih delujejo dokaj zapleteni; in sicer: 1) aktivacija in modulacija gostiteljevega imunskega sistema 2) direktno ubijanje rakavih celic 3) zaviranje nove tvorbe krvnih žil 4) zaviranje rasti rakavih celic in invazij (metastaz) 5) deaktivacija karcinogenov 6) spodbujanje programirane celične smrti rakavih celic.

Gobe reishi zmanjšuje vnetje in niža holesterol

Vnetje je glavna komponenta ateroskleroze in srčno-žilne bolezni, ki ga povzroči kopičenje makrofagov in holesterolnih plakov v stenah arterij. Zaradi tega se žilna svetlina postopoma zoži ali celo zamaši. Močne imunomodulacijske lastnosti gobe reishi zmanjšujejo vnetje. Polisaharidi, triterpeni iz gobe nižajo serumske trigliceride, LDL in višajo nivo HDL. Študije na ljudeh so tudi pokazale boljše rezultate plazemskega inzulina in inzulinske rezistence – kar je glavni rizični faktor za razvoj kardiovaskularne bolezni in diabetesa.

Glavna korist gobe reishi je njena sposobnost delovanja proti imunosenescenci, ki viša tveganje za okužbe, raka in srčno-žilne bolezni. Z uporabo naravnih izvlečkov gobe reishi lahko podpremo naše imunske obrambne mehanizme.