Zakaj eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

Pomladno zelena, zlata ali rdeča – jabolka že od nekdaj veljajo za zaklad zdravja.

Veste zakaj?

Poleg vlaknin, vitaminov in nizkega glikemičnega indeksa, najpomembnejša korist jabolk za zdravje prihaja iz polifenolov, ki jih vsebujejo.

Polifenoli jabolk podpirajo zdrav nivo krvnega sladkorja

Polifenoli so spojine, katerih lastnosti so predmet mnogih raziskav. Koža jabolk je še posebej bogata z neketarimi polifenoli, vključno z floridzinom, ki pomaga ščititi pred glikacijo: uničujoča vezava med sladkorji in beljakovinami, ki stara človeško tkivo in povzroča nastanek bolezni. Omenjeni polifenol dodatno podpira tudi zdrav nivo sladkorja preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza.

Klorogena kislina, spojina, ki jo vsebuje tudi kava, ima za zdravje koristne lastnosti ter je prisotna tudi v jabolkih. Klorogena kislina podpira zdrav nivo sladkorja prav tako preko inhibicije encima glukoza-6-fosfataza ter drugih mehanizmov.

Preberi več

Hranila vplivajo na izražanje genov

Članek objavljen na spletu (1. februar 2016) v reviji Nature Microbiology razkriva, da ne velja, da le geni vplivajo na presnovo, temveč tudi stranski produkti presnove vplivajo na izražanje genov. 

Preberi več

Uprite se pešanju imunskega sistema z gobo reishi

S staranjem stalen upad našega imunskega sistema odpira vrata okužbam in vnetju, ki lahko vodi do bolezni srca in ožilja, diabetesa in raka. Pri  iskanju naravnih načinov za ubranitev pred nevarnostmi imunoscenescence, t.j. pešanja imunskega sistema zaradi starosti, so znanstveniki odkrili, da medicinska goba Reishi vsebuje mnoge farmakološko aktivne spojine, ki imajo proaktivni učinek na imunski sistem.

Preberi več

Zakaj so ceramidi bistveni za vašo kožo?

Naše zdravje je očem najprej vidno preko naše kože. Vzdrževanje mladostne, prožne, sijoče in zdrave kože je vedo bil in bo velik izziv. Staranje kože je kompleksen proces, na katerega vpliva življenjski slog, prehrana in genetika. Naravni ceramidi v obliki prehranskega dopolnila so ena od rešitev proti staranju kože. Delujejo od znotraj navzven sistemsko – po vsem telesu.       

Preberi več

Vpliv NAD+ na celično staranje

NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid) se nahaja v vseh živih celicah in je bistven za življenje. Celicam omogoča pretvorbo hrane, ki jo jemo, v energijo, ki jo potrebujemo. NAD+ je tudi komunikacijska molekula med celičnim jedrom in mitohondriji, ki so »tovarne« za proizvodnjo energije v celici. Če so ravni NAD+ nizke, lahko pride do motenj komunikacije in motenj delovanja mitohondrijev. Ko se to zgodi, pride do različnih okvar. S staranjem raven NAD+ v našem telesu upada. Do 50. leta starosti lahko ima povprečna oseba le polovico NAD+, ki jo je imela v mladosti. Do 80. leta se raven NAD+ zmanjša na samo 1 -10 % ravni, izražene v mladosti. NAD+ v telesu zmanjšuje tudi življenjski slog; nezdravo prehranjevanje in premalo gibanja.

Preberi več