Resveratrol: protistrup za staranje?

Resveratrol je antioksidant, ki se nahaja v grozdju, jagodah in arašidih. Še ena izmed mnogih študij o resveratrolu poudarja njegov izjemen »anti-aging« učinek (J Food Sci. 2014 Sep;79(9):H1823-31).

Resveratrol spodbuja rast novih mitohondrijev

Namen objavljene študije je bil preučiti, ali lahko resveratrol omili škodljive učinke prehrane z visoko vsebnostjo maščob. Znano je, da prehrana z visoko vsebnostjo maščob poveča raven oksidativnega stresa, vnetja in mitohondrijsko disfunkcijo.

Ugotovili so, da se je pri miših po 20 tednih prejemanja resveratrola (in prehrane z visoko vsebnostjo maščob) zvišal nivo imunskih celic T. Poleg tega je resveratrol spodbudil rast novih mitohondrijev, obnovila pa se je tudi mitohondrijska funkcija v teh celicah, kar kaže na »anti-aging« potencial resveratrola.

Le malo hranil lahko dejansko spodbudi biogenezo mitohondrijev (t. j. rast novih mitohondrijev), zaradi česar je ta ugotovitev še bolj razburljiva.

Mitohondrijska teorija staranja

Mitohondriji so celični organeli, s pomočjo katerih nastaja energija iz hrane, ki jo pojemo. Ta energija v obliki ATP poganja vsak proces v telesu in ga ohranja mladega in zdravega. Mitohondrije uničujejo prosti radikali, zaradi česar postanemo občutljivi na učinke bolezni in staranja. S spodbujanjem biogeneze mitohondrijev celice živijo dlje. Celice se namreč starajo proporcionalno s številom in stanjem njihovih mitohondrijev.

 

Vir: Life Extension