Podatki centrov za nadzor zastrupitev kažejo visoko varnost uživanja prehranskih dopolnil

Rezultati zadnjega poročila Ameriškega združenja Centrov za zastrupitve, ki vsebuje podatke iz leta 2017 kažejo na presenetljivo visok odstotek smrtnih žrtev pri uživalcih zdravil na recept. V nasprotju so rezultati pokazali na visoko varnost uživanja prehranskih dopolnil.

Podatki so bili zbrani v 55 regionalnih centrih za nadzor zastrupitev v ZDA.

Od 2 115 186 primerov dokumentirane izpostavljenosti zastrupitvi, je bila najbolj pogosta z analgetiki (11,08 %), sledila je izpostavljenost gospodinjskim čistilnim sredstvom (7,43 %), pomirjevalom, hipnotikom, antipsihotikom (5,74 %), antidepresivom (5,02 %). Nacionalni podatki o zastrupitvah kažejo na 3208 smrtnih primerov v letu 2017.

Prehranska dopolnila/zelišča/homeopatska zdravila/elektroliti/minerali in vitamini so bili vključeni pod kategorijo farmacevtikov v poročilu leta 2018. Izmed glavnih 25 substanc v tej kategoriji, ki so bili povezani z največjim številom smrtnih žrtev so bila: pomirjevala, hipnotiki, antipsihotiki, antidepresivi, sledili so opiati, stimulansi in ulične droge ter alkohol. Nobeno prehransko dopolnilo ni bilo na seznamu. Ni bilo zabeleženih smrtnih žrtev v povezavi z uživanje vitaminov A, C, E, niacina, vitamina B6, drugih vitaminov B, kalcija, kroma, kalija, selena, cinka, aminokislin, kreatina, alg, glukozamina, hondroitina, homeopatskih zdravil, prehranskih dopolnil ajurvedske medicine in drugih popularnih prehranskih dopolnil ne pri odraslih, kot tudi ne pri otrocih.

Poročila Centrov za nadzor zastrupitev jasno kažejo signifikantno varnost uživanja prehranskih dopolnil, še posebej v primerjavi z dokumentiranimi smrtmi zaradi zdravil, kar je potrdila največja ameriška podatkovna zbirka Centrov za nadzor zastrupitev.

Če so prehranska dopolnila domnevno tako nevarna, kot to še vedno trdijo nekateri mediji z neukimi novinarji, predstavniki farmacevtskih podjetij, celo nekateri zdravniki, kje so potem vsa ta trupla?

 

Vir: 2017 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 35th Annual Report, Clin Toxicol (Phila). 2018 Dec;56(12):1213-1415.