Nepričakovane koristi astaksantina iz alg

Astaksantin je ksantofil karotenoid, rdeča pigmentna molekula, ki se nahaja v nekaterih vrstah morskih alg (Haematococcus pluvialis), rib in rakov. Astaksantin izstopa med karotenoidi zaradi antioksidacijske aktivnosti, ki je do 10-krat večja od drugih karotenoidov. Čeprav je dosegel osrednjo prepoznavnost za svojo ključno vlogo pri zaščiti oči (lahko prečka krvno-očesno pregrado) pred sivo mreno, starostno degeneracijo makule in glavkomom, znanstveniki v študijah odkrivajo, da ima širok spekter sistemskih lastnosti, ki vplivajo na dejavnike tveganja za različne s starostjo povezane bolezni.

 

Koristi astaksantina za možgane

Glede na neposredno povezavo med očmi in možgani ni presenetljivo, da znanstveniki odkrivajo, da ima astaksantin tudi pomembne koristi za zdravje možganov, in sicer ščiti nevronske spominske centre pred poškodbami glukoze. Ker prehaja krvno-možgansko pregrado, lahko dostopa do težko dostopnih delov možganov. Hipokampus, predel možganov za spomin, je zelo občutljiv na poškodbe glukoze. Študije so pokazale, da uživanje astaksantina pomembno izboljša kratkoročni in dolgoročni spomin. Astaksantin kaže tudi potencial za zmanjšanje možganskih poškodb po ishemični kapi. Astaksantin je neposredno koristen tudi v primerih epilepsije, ker zaščiti možgane tako, da zmanjša oksidativne poškodbe in peroksidacijo lipidov ter preprečuje »smrt« celičnih organelov mitohondrijev. Učinki so še večji, če se kombinira z omego-3.

Protirakavi mehanizmi delovanja

Astaksantin je zaradi svojih številnih mehanizmov delovanja idealen kandidat za preprečevanje in adjuvantno zdravljenje različnih vrst raka. Z zaviranjem produkcije prostih radikalov v oksidativno obremenjenih tkivih lahko astaksantin prepreči poškodbe DNK, ki so potrebne za sprožitev številnih oblik raka. Z zaviranjem vnetnih mediatorjev, kot so COX-2 in NF-kB, lahko astaksantin prepreči napredovanje raka, onemogoči potencialno rakavim celicam, da bi se razcvetele v popolne tumorje. S podpiranjem zdrave medcelične komunikacije astaksantin izboljša odpornost tkiv na raka. Astaksantin lahko zavira encime, kot so matrične metaloproteinaze, ki jih rakaste celice uporabljajo za rast in širjenje. Astaksantin je pokazal koristne učinke pri preprečevanju raka debelega črevesa, dojk in kosti pri različnih živalskih modelih. Pri ljudeh ne zmanjšuje le markerjev poškodb DNK in vnetja, ampak tudi izboljšuje imunsko funkcijo.

Zaščita kože od znotraj navzven

Astaksantin deluje pomlajevalno na kožo od znotraj navzven. Predstavlja »lovilca« prostih radikalov, ki poškodujejo kožo zaradi UV sevanja. Lahko se nabira v koži, kjer se prebije v vse sloje kože v nasprotju s topikalno zaščito proti soncu, ki lahko lahko doseže le najbolj zunanje plasti. Jemanje 6 mg/dan 6-8 tednov zmanjša gube, izgubo vode, starostne pege ter izboljša elastičnost in teksturo kože.


Zaščita srčno-žilnega sistema

Študije z astaksantinom na ljudeh so pokazale zmanjšane markerjev oksidativnega stresa in vnetja; vnetnih celic, ki se infiltrirajo v razvijajoče se aterosklerotične plake, nevarno kopičenje holesterola in poškodbe tkiva, ki nazadnje zmanjšajo pretok krvi. Uživanje astaksantina zmanjša sistolični krvni tlak pri starejših odraslih z metabolnim sindromom.

 

Izboljšana absorpcija astaksantina

Karotenoidi kot je astaksantin, so večinoma topni v maščobah in se zato slabo mešajo z vodo, kar omejuje njihovo biološko uporabnost. Z emulgiranjem takšnih molekul s fosfolipidi pa je bilo dokazano, da se absorpcija poveča skoraj 12-krat v primerjavi s standardnimi formulami brez fosfolipidov.