Najboljša hrana za vaše možgane?

Omega-3 maščobne kisline obsegajo velik in pomemben del celičnih membran možganov, kjer sodelujejo v različnih celičnih procesih. Dejansko je od 30 – 60 % maščobnih kislin v celičnih membranah možganov dolgih polinenasičenih maščobnih kislin, ki vključujejo življenjsko pomembne omega-3 maščobne kisline. Membrane možganskih celic so posebno bogate z DHK (dokozaheksaenojska kislina), maščobno kislino, ki je esencialna in jo dobimo lahko le s hrano.

 

Omega-3 imajo številne funkcije, ki pomagajo zaščititi možganske celice. Znano je, da povečajo sprostitvene funkcije možganov, kar zaščiti možgane pred preobčutljivostjo, kar je glavni vzrok za poškodbe možganskih celic, ki se zgodijo s staranjem. Omega-3 ohranjajo možganske funkcije tudi s povečanjem proizvodnje protivnetnih signalnih molekul v možganih. V možganskem tkivu ščitijo celice pred poškodbo, ki jo sproži stres in povišani stresni steroidi.

Raziskave so pokazale, da je večji indeks (vsota omega–3 maščobnih kislin EPK- eikozapentaenojska kislina in DHK-dokozaheksaenojska kislina) povezan z večjim volumnom možganov. Na žalost je staranje povezano z upadom DHK v možganih. Velik upad DHK je očiten pri Alzheimerjevi bolezni in morda tudi drugih nevrodegenerativnih  boleznih.

 

Vir: Pubmed