N-acetilcistein bi lahko pomagal bolnikom s Parkinsonovo boleznijo

Rezultati naključnega preizkušanja objavljeni v reviji Clinical Pharmacology & Therapeutics, 17. Junij 2019 dodajajo dokaze k predhodnim študijam, v katerih so ugotovili povezavo med uživanjem aminokisline N-acetilcistein (NAC) in izboljšanjem pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, za katero je značilna izguba funkcije nevronov, ki proizvajajo dopamin v možganih.

N-acetilcistein je prekurzor aminokisline L-cistein, ki je prekurzor antioksidacijskega glutationa. "To je študija z razburljivimi rezultati, ki kaže, da lahko naravna molekula, kot je NAC, pomaga izboljšati simptome pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo," je povedal avtor Andrew Newberg, dr., profesor in direktor na Thomas Jefferson University’s Department of Integrative Medicine and Nutritional Sciences.

Trimesečno preizkušanje je vključevalo 42 bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, ki so prejemali standardno oskrbo ali standardno oskrbo plus peroralno 500 miligramov NAC dvakrat na dan, poleg tedenskih intravenskih infuzij NAC. Na začetku in koncu preizkušanja so udeležencem skenirali možgane in ocenili vezavo dopaminskega transporterja (ki se zmanjša pri Parkinsonovi bolezni) ter ocenili njihovo kognitivno in motorično funkcijo.

Med tistimi, ki so prejemali N-acetilcistein, se je vezava dopaminskega transporterja do konca obdobja zdravljenja močno povečala na dveh področjih bazalnih ganglijev v možganih (regiji, ki je najbolj prizadeta zaradi Parkinsonove bolezni). Tretirana skupina je doživela tudi izboljšanje motorične in kognitivne funkcije. "Ta študija je pomemben korak v razumevanju, kako lahko NAC deluje kot potencialno nova pot pri zdravljenju bolnikov s Parkinsonovo boleznijo," je povedal prvi avtor Daniel Monti, dr. za integrativno zdravje na univerzi Thomas Jefferson. "Zdi se, da NAC omogoča dopaminskim nevronom obnovitev funkcije do določene mere."