Kurkumin - Starajoči možgani in rak

Ste vedeli, da je bilo leta 2015 na svetu 46,8 milijonov ljudi z demenco? Samo lani so evidentirali 9,9 milijonov novih primerov. Za demenco nekdo zboli vsake 3 sekunde in med njimi je približno 70 % bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Ocenjujejo, da se bo število obolelih do leta 2050 skoraj potrojilo.

Se želite obvarovati te hude bolezni?

 

Čeprav je že dolgo znano, da je kurkumin koristen za naše zdravje, je novih znanstvenih dokazov o učinkovitosti tega hranila vse več.

Številne študije so pokazale, da kurkumin lahko prepreči osnovne procese, ki so vključeni pri nevrodegenerativnih boleznih (Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen) in tudi pri raku.

Lahko se zdi, da nevrodegenerativne bolezni in rak niso povezani, vendar imajo več skupnih mehanizmov. Ti vključujejo disfunkcionalne kemično signalizacijo v celicah in nenormalno regulacijo genov, kot tudi ranljivost celic pred stresom in vnetjem.

Znanstveniki so ugotovili, da se je pri miših, ki so jim dajali kurkumin znatno (statistično značilno) povečalo nastajanje novih nevronov, zlasti v območju hipokampusa možganov, ki je kritičen za spomin.

Potencial kurkumina ni le v prispevanju k preprečevanju raka, temveč tudi v upočasnjevanju rasti tumorjev, ko se ti pojavijo. Kurkumin vpliva tudi na večjo občutljivost rakavih celic za kemoterapijo.

NEED TO KNOW

KAJ JE DOBRO VEDETI

Kurkumin za boj proti nevrodegeneraciji in raku

  • Kemični stresorji in prekinjene oz. motene biološke signalne poti so pogoste za večino simptomov staranja. Te motnje so posebej izrazite pri razvoju s starostjo povezanih možganskih degeneracij, kapi in drugih nevarnosti za naše kognitivno zdravje, in tudi pri razvoju raka.
  • Kurkumin, glavna sestavina starodavne začimbe kurkume, se uporablja kot učinkovito sredstvo v boju z mnogimi kroničnimi boleznimi, za katere danes vemo, da so povezane s temi prekinjenimi potmi.
  • V raziskavah so dokazali vsaj 8 mehanizmov, po katerih kurkumin lahko prepreči ali upočasni nevrodegenerativne bolezni, tveganje za kap in celo škodo zaradi poškodbe glave ali zlorabe alkohola.
  • Podobno, kurkumin deluje tudi na vsaj 7 osnovnih poti, ki vodijo v razvoj raka.
  • Raziskave v laboratoriju na živih živalih kažejo, da kurkumin vodi do ostrega zmanjšanja pojavnosti in resnosti nevrodegenerativnih bolezni in malignih tumorjev.