Koencim Q10 in shilajit: za več energije na celičnem nivoju!

Približno 95% celične energije v našem telesu se proizvede v celičnih organelih imenovanih mitohondriji. Koencim Q10  (CoQ10) je vključen v delovanje mitohondrijev, kjer olajša pretvorbo maščob in sladkorjev v energijo. Sposobnost CoQ10, da obnovi funkcije mitohondrijev ima velik učinek na splošno zdravje. S staranjem notranja proizvodnja CoQ10 v telesu namreč upada in začnemo se soočati z energijsko krizo, ko pa celicam primanjkuje CoQ10, se začno starati. Študije so pokazale, da lahko CoQ10, ki ga zaužijemo, pomaga pri zaščiti pred vrsto boleznimi (od srčnega popuščanja in odpovedi ledvic do diabetesa in nevroloških motenj).  

Znano je, da CoQ10 ščiti celice pred poškodbami in ima izjemne pozitivne učinke na srčne bolezni (srce) in nevrološke motnje (možgane). Kar morda ne veste je, da je CoQ10 absolutno bistven za normalno delovanje mitohondrijev, to je za proizvodnjo in prenos energije v celicah. Povečanje razpoložljive energije, ki jo omogoča CoQ10, je še posebej koristno za srce. Dodajanje CoQ10 izboljša srčno-sistolično funkcijo in iztisno frakcijo. V celicah srca je največ mitohondrijev, saj zapolnjujejo kar 1/3 njihovega volumna. Ko v celicah oz. organizmu primanjkuje CoQ10, to rezultira v povečanem mitohondrijskem oksidativnem stresu in pospešenem staranju. Tako CoQ10 lahko upočasni ali deluje celo reverzibilno na naravni proces staranja, saj zagotavlja zaščito mitohondrijem pred prostimi radikali. Zato je pomembno, da telesu zagotavljamo CoQ10.

Znanstveniki so ugotovili, da lahko učinkovitost CoQ10 še poveča  t.i. shilajit, hranilo - bogata biomasa. Ga stabilizira, revitalizira in ohranja v aktivni obliki (ubikinol).

 UPAD CoQ10, KI SE ZGODI S STARANJEM

Prizadeto tkivo

Upad CoQ10 (%)

Stena srčne mišice

72 %

Trebušna slinavka

69 %

Epidermis (koža)

75 %

Ledvica

35 %

Jetra

17 %

Srce

57 %

Nadledvična žleza

47 %

Starodavno spojina shilajit »rešuje« energijsko krizo modernega časa

Medtem, ko je shilajit v sodobni medicini praktično nepoznan, ga v ajurvedski medicini uporabljajo že stoletja kot sredstvo za povečanje energije, plodnosti, imunske obrambe, zaščito možganov. Znanstveniki današnjega časa pa so potrdili, da ima shilajit, ki mezi iz skalnatih razpok pobočij Himalaje (vsebuje fulvično kislino in huminske spojine, ki spodbudijo in pospešijo prenos energije) pozitivne učinke na celično energijo, diabetes, Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen, zmanjšuje vnetje, izboljša spomin, je adaptogen (snov, ki lahko telesu pomaga, da se bolje prilagodi zunanjim in notranjim stresorjem).

Kombinacija CoQ10 in shilajita še dodatno zviša raven primarnega vira energije v celicah (ATP – adenozin trifosfat), in izboljša zdravje mitohondrijev, kar je ključni dejavnik v boju proti staranju in boleznim na celičnem nivoju.