Kako obvladati stres?

Čeprav lahko človeško telo samo zelo dobro »upravlja« z občasnim stresom, pa lahko ima kronični stres različne nevarne zdravstvene posledice, vključujoč prezgodnje staranje.

Kronični stres lahko poveča naše tveganje za različne bolezni, med drugim je lahko povzročitelj tudi povišanega krvnega tlaka, depresije in demence. Kronični stres je povezan tudi z nekaterimi vrstami raka.

Za preprečevanje škodljivih učinkov, ki jih ima stres na naše zdravje, se konvencionalna medicina žal prepogosto opira na zdravila na recept, ki »zamaskirajo« s stresom povezane simptome. Ta zdravila obidejo nenormalne biokemične procese v organizmu, kot  je nepravilna raven hormonov nadledvičnih žlez, kar lahko vodi do izčrpanosti le teh.

 

Kronični stres izčrpava nadledvične žleze

Bistvo kroničnega stresa je nepravilna regulacija medsebojno povezane živčne mreže hipotalamus − hipofiza − nadledvične žleze, ki ureja proizvodnjo stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin. Posledično je neravnovesje v koncentraciji stresnih hormonov zelo pomemben dejavnik pri s stresom povezanih boleznih.

Obstaja veliko znakov ali simptomov izčrpanosti nadledvičnih žlez, večinoma se ti kažejo kot utrujenost, izčrpanost in šibkost.

Prehranska dopolnila, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju stresa

Kakovostna prehranska dopolnila lahko imajo  velik vpliv na obvladovanje stresa. Če jih jemljemo redno, z njimi lahko tudi spremenimo odziv telesa na stresne dejavnike.

Prvi cilj pri obvladovanju stresa lahko dosežete tako, da  telesu zagotovite povečano proizvodnjo inhibitornega nevrotransmiterja GABA (gama−aminomaslena kislina, angl. gamma-aminobutyric acid), ki pomaga umiriti vaš živčni sistem.

Vitamini, minerali, aminokislina, ki podpirajo proizvodnjo GABA:

  • Magnezij 
  • L− teanin  
  • Vitamini B 

 

Zelišča in vitamini, ki podpirajo zdravo delovanje nadledvičnih žlez:

  • Sveta bazilika  
  • Ašvaganda       
  • Vitamin C        
  • Panax ginseng 

 

Tudi tistim, ki ne trpite zaradi izčrpanosti nadledvičnih žlez, zmanjševanje stresa in povečanje energije nedvomno koristi.  In kako doseči te cilje po naravni poti? Prva obrambna linija pred stresom so rekreacija in različne tehnike sproščanja (meditacija, joga…).

Na poti do cilja pa potrebujemo tudi hranila, ki jih lahko zagotovijo različna prehranska dopolnila Life Extension, in jih ne uspemo zaužiti z našo prehrano.