Hranila vplivajo na izražanje genov

Članek objavljen na spletu (1. februar 2016) v reviji Nature Microbiology razkriva, da ne velja, da le geni vplivajo na presnovo, temveč tudi stranski produkti presnove vplivajo na izražanje genov.

 

»Do sedaj je veljalo, da geni nadzirajo, kako se hranila pretvorijo na pomembne molekule, vendar smo pokazali, da je ravno nasprotno tudi res: kako se hranila pretvorijo, vpliva na izražanje genov« je povedal vodilni raziskovalec Markus Ralser z Univerze Cambridge in London Francis Crick Inštituta.

Rezultati raziskav kažejo, da lahko biokemične reakcije, ki potekajo v organizmu vplivajo na regulacijo genov. Te reakcije so odvisne od razpoložljivih hranil: sladkorjev, aminokislin, maščobnih kislin in vitaminov, pridobljenih iz hrane. Z manipulacijo ravni presnovkov iz celic Saccharomyces cerevisiae(kvasovk) je dr. Ralser s sodelavci ugotovil, da so spremembe vplivale na skoraj 9 od 10-ih genov in njihove produkte. »Celična presnova igra veliko bolj pomembno vlogo kot smo mislili do sedaj,« je pojasnil dr. Ralser. »Skoraj na vse gene v celici vplivajo spremembe hranil, do katerih imajo celice dostop. Dejstvo je, da so bile posledice v mnogih primerih tako močne, da bi spreminjanje presnovnega profila celice lahko povzročilo, da bi se nekateri geni izražali na povsem drugačen način.«