Goba Reishi krepi imunsko vitalnost

Goba Reishi ali Ganoderma lucidum, medicinska goba, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini, je bila nekdaj poznana kot »goba nesmrtnosti«. Znanost je sedaj potrdila, kar so vedeli že naši predniki – Reishi poveča imunsko vitalnost. Njen širok spekter koristi, ki jih ima na zdravje, je bil dokazan v številnih študijah.

Goba Reishi podpira zdrav imunski sistem. Rezultati študij kažejo, da Reishi dokazano izboljša zaščitno aktivnost ključnih imunskih dejavnikov. Goba Reishi podpira tudi proizvodnjo antioksidacijskih encimov – kot je superoksid dismutaza (SOD), katalaza, in glutation – ki posledično podpira naravno imunsko obrambo pred prostimi radikali.

Kompleks izvlečka gobe Reishi vsebuje močne spojine zahvaljujoč napredni tehnologiji ekstrakcije. Kompleks izvlečka Reishi ima več komponent, za katere so dokazali, da podpirajo zdravo delovanje imunskega sistema in krepijo dolgoživost.


Kaj morate vedeti

1. Imunska senescenca ali staranje imunskega sistema je ključni vzrok simptomov/bolezni staranja, kot so gripa, pljučnica ter virusne, bakterijske in glivične bolezni.

2. Zmanjšana funkcija vašega imunskega sistema poveča tudi možnost razvoja raka in avtoimunih bolezni.

3. Proti imunski senescenci se lahko borite z izvlečki gobe Reishi, ki predvsem obnovijo moč in funkcijo prirojenega imunskega sistema, ki je odgovoren za takojšnje, nespecifične odgovore, ki omogočajo telesu, da se brani pred »novimi tujki« in abnormalnimi celicami.

4. Za izvleček gobe Reishi so v študijah na živalih dokazali, da podaljša življenje, v preizkušanjih na ljudeh pa, da poveča oz. izboljša delovanje imunskega sistema.

Imunomodulacija, ki jo povzroči Reishi, ščiti pred rakom

Gobe Reishi na več načinov vplivajo na razvoj in širitev raka pri človeku. Študije opisujejo šest potencilanih protirakavih mehanizmov. Zaradi številnih bioaktivnih spojin, ki jih vsebujejo, so tudi mehanizmi po katerih delujejo dokaj zapleteni. Spodaj je opisanih šest protirakavih mehanizmov:

1. Aktivacija in modulacija gostiteljevega imunskega sistema

Naravne celice ubijalke (NK) prepoznajo nenormalno rakavo tkivo ter ga napadejo še preden se ta razvije v tumor v polnem razcvetu. Do imunomodulacije pride, ko polisaharidi iz gobe Reishi interagirajo z imunskimi celicami, še posebno tistimi v vranici in timusu, ki sta vir agresivnih celic za »ubijanje« raka.

Dokazali so, da izvleček gobe Reishi poveča sposobnost celic imunskega sistema tako, da le te obdajo in uničijo tumorske celice pri miših z različnimi človeškimi rakavimi obolenji. Izvleček prepreči tudi zmanjšanje delovanja imunskega sistema, ki ga povzroča izpostavljenost ionizirajočemu sevanju. Polisaharidi gobe Reishi zavirajo tudi oprijem fibrinogena na rakave celice. Zaradi tega so rakave celice bolj občutljive, saj jih drugače fibrinogen ščiti, in bolj dostopne za naravne celice ubijalke (NK), ki jih lahko tako uničijo.

Še ena spojina iz gobe Reishi pa se veže na specializirane celične receptorje, ki sprožijo zaporedje dogodkov, ki vodijo do uničenja malignih celic. Serija unikatnih dolgoverižnih maščobnih kislin iz gobe Reishi lahko modulira antitumorski odgovor. Celo proteini gobe Reishi imajo lahko aktivno vlogo pri zaviranju rasti tumorskih celic.

 

2. Direktno ubijanje rakastih celic

Študije kažejo, da sestavine gobe Reishi ne samo, da zmanjšajo število tumorskih celic, vendar tudi zavirajo njihovo sposobnost, da tvorijo kolonije, ki se razraščajo v zdravo tkivo, zdrave celice pa ostanejo nepoškodovane. Ti učinki so dovolj močni, da povečajo aktivnost kemoterapevtskih zdravil – cisplatina.

3. Zaviranje nove tvorbe krvnih žil (angiogeneza)

Študije kažejo, da polisaharid – proteinske molekule iz gobe Reishi zavirajo tvorbo novih krvnih žil do 40 % na laboratorijskih modelih angiogeneze.

4. Zaviranje proliferacije (rasti) rakastih celic in invazije (metastaz)

Sestavine gobe Reishi zmanjšujejo vnetno signalizacijo in signalizacijo receptorjev estrogena pri celicah raka dojke – dva najmočnejša promotorja proliferacije rakastih celic. V rakastih celicah prostate izvleček Reishi povzroči zmanjšanje vnetne signalizacije in upočasni celično proliferacijo. Izvleček gobe Reishi povzroča tudi » zaustavitev celičnega ciklusa«, tako da nadaljnja replikacija ni možna in rast tumorja se ustavi.

Pomembna sestavine gobe je ganodermska kislina, za katero so dokazali, da zavira invazijo tumorja, in sicer tako, da blokira encim matriks metaloproteinazo (MMP). Rakaste celice uporabljajo MMP za raztapljanje proteinskega matriksa med normalnimi celicami, kar jim omogoči, da se prerinejo skozi ovire in napadejo bližnja tkiva in celo vstopijo v krvni obtok in tvorijo metastaze daleč stran od originalnega tumorja. Ganodermska kislina dokazano zavira rast rakavih celice prostate in ustvarja okolje v kostnem tkivu, ki ni ugodno za širjenje raka.

5. Deaktivacija karcinogenov

Ta proces zaščiti celice pred poškodbami, ki bi lahko povzročile razvoj raka. Ko so podgane izpostavili močnemu rakotvornemu agensu azoksimetanu (ki povzroča raka debelega črevesa), se je pri tistih, ki so prejemale višje odmerke izvlečka gobe Reishi, razvilo precej manj in/ali manjši tumorji kot pri tistih, ki ga niso. Podobno, manj tumorjev se je razvilo v pljučih podgan, ki so jih izpostavili pljučnemu karcinogenu in so prejemale izvleček gobe Reishi v primerjavi s tistimi, ki tega niso prejemale.

6.  Spodbujanje programirane celične smrti (apoptoze)

V procesu programirane celične smrti (apoptoza) normalne celice umrejo, ko se njihov življenjski cikel izteče. Nekatere rakaste celice pa to sposobnost izgubijo in se namesto tega delijo v neskončnost, pri čemer prerastejo zdrave celice in organe. S povečanjem apoptoze je bila ta vrsta pospešene smrti rakastih celic dokazana za raka na materničnem vratu in drugih celičnih linijah po terapiji z izvlečki gobe Reishi.


Vir: Life Extension