Fagna terapija - velik napredek za črevesno zdravje

Probiotiki se vse bolj uveljavljajo kot izjemno zdravju koristna prehranska dopolnila. Z uživanjem probiotikov v naš prebavni sistem dodamo bakterije, ki koristno vplivajo na črevesno (ne)ravnovesje in okrepijo imunski sistem. Probiotiki namreč lahko počasi izrinejo škodljive bakterije v črevesju.

Velik napredek na področju črevesnega zdravja je razvoj naravnega načina selektivnega ubijanja neželenih bakterij –s t. i. fagno terapijo. Zametki fagne terapije so znani iz Vzhodne Evrope že iz časa pred 1. svetovno vojno, njen razvoj pa je zavrlo odkritje anibiotikov. Danes pa se fagna terapija ponovno uveljavlja kot nova pot za izboljšanje koristi probiotikov, saj je učinkovita in varna.

 

Zakaj je pomembno zdravje črevesja?

Črevesni mikrobiom je združba bilijonov mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje. V sedanjem času začenjamo razumeti, da ta združba mikroorganizmov lahko določi stanje zdravja ali bolezni. Nemogoče se je izogniti vsem nevarnostim, ki pretijo našemu črevesnemu mikrobiomu. Povečana poraba mesa, maščob, procesiranih ogljikovih hidratov, konzervansov in drugih aditivov lahko spremeni našo bakterijsko populacijo. Tudi prekomerna uporaba antibiotikov je za naše črevesje uničujoča, saj antibiotiki uničijo ne samo patogene, temveč tudi koristne bakterije. Posledično se naš občutljiv mikrobiom ruši in prehaja v neravnovesje, kar se konča v t. i. disbiozi. Disbioza je povezana s skoraj vsakim poznanim bolezenskim procesom, od debelosti in raka do kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, alergij, nevrodegenerativnih motenj, kot je alzheimerjeva bolezen in celo mentalnih težav, kot je depresija. Neravnovesje v črevesnem mikrobiomu lahko krivimo tudi za splošno slabo počutje, in slabo spanje.

Neravnovesje mikrobioma lahko vodi do druge motnje povezane z disbiozo, in sicer do prekomerne razrasti bakterij v tankem črevesju. Ljudje v takšnem stanju se pogosto srečujejo z bolečinami v trebuhu, napihnjenostjo, prebavnimi motnjami, vetrovi in krči. Pri starejših lahko prekomerna razrast bakterij v tankem črevesju prispeva k podhranjenosti in šibkosti, kar lahko postane glavna zdravstvena težava za starostnike.

Bakteriofagi povečajo rast probiotikov (koristnih bakterij)

Ravnovesje v črevesju učinkovito dosežemo s pravo sestavo probiotikov, ki so jim dodani bakteriofagi. To so virusi, delci DNK ali RNK v beljakovinski ovojnici, ki selektivno uničijo patogene bakterije, ki v črevesju povzročajo težave. Z uporabo bakteriofagov je možno učinkovito zmanjšati specifične populacije škodljivih mikroorganizmov, ki so prekomerno prisotni v črevesnem mikrobiomu. To je v direktnem nasprotju z antibiotiki, ki masovno uničijo tudi zdravju koristne bakterije. Bakteriofagi omogočijo koristnim probiotikom večjo rast in tako učinkovito ponovno vzpostavitev ravnovesja črevesnega mikrobioma.

Kombinacija probiotikov/bakteriofagov je varna in učinkovita pot do črevesnega zdravja.