CoQ10 dramatično izboljša preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem

V znanstveni reviji European Journal of Heart Failure je bila objavljena študija z do sedaj najtrdnejšimi dokazi o koristnih učinkih koencima Q10 pri bolnikih s srčnim popuščanjem.1

Ta deset let trajajoča študija je prepričljivo pokazala, da jemanje prehranskega dopolnila CoQ10 podaljša preživetje bolnikov z najresnejšim srčnim popuščanjem in radikalno zmanjša pogostost hospitalizacije. Raziskovalci so ugotovili, da lahko uživanje CoQ10 pri bolnikih z zmernim do hudim srčnim popuščanjem podaljša življenjsko dobo in izboljša kvaliteto življenja.

Pri bolnikih, ki so jemali koencim Q10 le tri mesece, so raziskovalci dokazali trend zmanjševanja krvnega markerja proBNP za srčno popuščanje, ki se sprošča iz prekomerno obremenjene srčne mišice. Po dveh letih jemanja CoQ10 (100 mg 3–krat na dan) so imeli močno prizadeti bolniki statistično značilno boljše rezultate testiranj kot bolniki, ki so prejemali placebo.

 

Samo pri 14 % bolnikov, ki so jemali CoQ10, so dokumentirali: nenačrtovano hospitalizacijo zaradi srčnega popuščanja, smrt zaradi kardiovaskularnih zapletov, nujno presaditev srca, v primerjavi s 25 % tistih, ki so jemali placebo. Statistično gledano so imeli bolniki, ki so jemali CoQ10, 2–krat manjše tveganje za večji srčni zaplet v primerjavi s kontrolo skupino.

Študija kaže, kako učinkovito je redno dodajanje CoQ10 k prehrani bolnikov s srčnim popuščanjem ali tveganji zanj (endotelijska disfunkcija, hipertenzija, srčni infarkt). Študije se pokazale, da CoQ10 izboljša vsako od naštetih tveganj za srčno popuščanje. V najboljšem primeru bo praksa kardiologije kmalu vključevala dodajanje CoQ10 k prehrani kot del rednega protokola z namenom izboljšanja življenja bolnikov s srčnim popuščanjem.

Ste vedeli?

  1. 1. Da mnogim bolnikom s srčnim popuščanjem primanjkuje CoQ10 – hranila, ki optimizira bioenergetsko delovanje mitohondrijev srčne mišice.
  2. 2. CoQ10 izboljša funkcijo endotelija (notranja plast krvnih žil).
  3. 3. CoQ10 niža krvni pritisk (doza 60 mg 2–krat na dan lahko zniža sistolični (zgornja vrednost merjenja) krvni pritisk do 17,8 vrednosti in diastolični (spodnja vrednost merjenja) krvni pritisk do 7 vrednosti.
  4. 4. CoQ10 zmanjša »škodo« po srčnem napadu.
  5. 5. Staranje spremeni osnovno biokemijo; optimalno delovanje srca se lahko obnavlja z jemanjem CoQ10.
  6. 6. Nivo CoQ10 je pri bolnikih s srčnim popuščanjem nižji in nižji kot je, večja je prizadetost.


ALI JEMLJETE PRAVI COQ10?

Večina biokemijskih spojin obstaja v več kot eni obliki. Pogosta oblika spojine se imenuje ubikinon, in čeprav je biološko aktivna, je mnogo manj biodostopna oblika kot ubikinol. Ubikinol  je »reducirana« oblika CoQ10. V kemičnem smislu pomeni, da nosi še en elektron, ki omogoča CoQ10 nevtralizirati ali »reducirati« nevarne reaktivne kisikove ali dušikove skupine. Zatorej naj vaše prehransko dopolnilo CoQ10 vsebuje obliko ubikinol CoQ10.

1. Mortensen S, Kumar A, Filipiak K, e tal. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure. Results from the Q-SYMBIO study. European Journal of Heart Failure. 2103; 15 (S1):S20